Quiche śródziemnomorskie

Recipe category

Quiche inspirowany kuchnią włoską z suszonymi pomidorami i cukinią. Idealny, lekki posiłek na letni dzień.

A delicious deep layered Mediterranean quiche with basil garnish
Preparation time
40 minutes
Cooking time
30 minutes
Number of servings
8
Difficulty
Easy
Ingredients
For the pastry:
280g mąki
140g masła
zimna woda
Farsz
1 cebula
2 ząbki czosnku
połowa cukinii
450ml mleka sojowego
500g tartego parmezanu
2 jajka
200g suszonych pomidorów
100g fety
sól
Directions
  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Zacznij od ciasta: rozetrzyj mąkę z masłem w misce, aż będą się kruszyć jak bułka tarta. Dodawaj wodę stopniowo, aż utworzy się ciasto.
  2. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy i delikatnie rozłóż na blasze. Włóż do lodówki na 20 minut, a następnie piecz w cieście bez zapiekania przez kolejne 10 minut.
  3. Podczas gdy ciasto się chłodzi, posiekaj i delikatnie podsmaż cebulę, czosnek i cukinię.
  4. Do dużej miski dodaj mleko sojowe, połowę parmezanu i jajka. Delikatnie wymieszaj.
  5. Po upieczeniu ciasta rozłóż na nim cebulę, czosnek i suszone pomidory, a następnie polej mieszanką jajeczną. Posyp pozostałym parmezanem i ostrożnie połóż fetę na wierzchu. Piecz przez 30 minut lub do uzyskania złocistego koloru.